Halı Nasıl Seçilir? Halı Seçiminin İncelikleri

• Halı Nasıl Seçilir? Halı Seçiminin İncelikleri için yorumlar kapalı
  • 69 kez görüntülendi.
Halı Nasıl Seçilir? Halı Seçiminin İncelikleri

Nasıl bir halı seçmeliyiz? Nasıl halı almanız gerektiği, halıyı nasıl kullanmak istediğinize göre değişir.

Eğer bir arka plan öğesi olarak ya da evinizin dekorasyonuna fon oluşturacak bir halı istiyorsanız, krem rengi, bej ve toprak renklerde halılar tercih edebilirsiniz. Ama tam tersi, dikkat çeken ve evinizin odak noktasını oluşturan tarzda bir halı istiyorsanız, o zaman bordo, siyah, kırmızı ve bunun gibi çarpıcı renkleri kullanmaktan kaçınmayın.

Halı modelleri, bir mekanın genel görünümünde oldukça önemli bir etkiye sahiptir, bu yüzden almaya karar vermeden önce nasıl bir mekan istediğinize karar vermelisiniz. İşte size halı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları.

Halı Klasik mi modern mi?
Eğer odanız güzel antikalarla doluysa, o zaman klasik bir el halısı kullanmanız uygun olacaktır. Halı seçimindeki önemli faktörlerden biri de halının yerleştirileceği alan ve etrafında bulunan renklerdir. Renk odadaki havayı doğrudan etkiler.

Örneğin açık renkler mekanda olduğundan daha geniş bir hava yaratacaktır. Seçilen renkler koyulaştıkça oda daha küçük ama daha sıcak bir görünüm sergiler. Çoğunlukla halıların bakımlar diğer zemin kaplamalarına nazaran çok daha ekonomiktir.

Halının Akustik özellikleri
Halılar aynı zamanda bazı akustik değerlere de sahiptir, çünkü sesleri emer ve böylelikle ev veya ofisinizdeki ortamın kalitesini arttırır.

Günümüzde artan taşıt ve ağır iş makinelerinden ötürü adeta gürültü kirliliği yaşadığımızı, buna ek olarak iç mekanlarda telefon, faks, bilgisayar ve klimalardan kaynaklanan sesleri de göz önünde bulundurursak, halının bu akustik özelliklerinin zemin kaplaması seçerken ne denli önemli rol oynadığını rahatlıkla anlayabiliriz.

Halının Havın şekli
Bir halının değeri de havının yüksekliğine bağlı olarak, bukle ya da kesik havlı olarak gereken kurulum yöntemiyle saptanır. Halının kalitesi arttıkça odada sıcak ve samimi bir hava yaratan izolasyon özelliklerinin sağladığı enerji tasarrufu de artar. Kaygan olan diğer sert zemin ve linolyum kaplamalara karşın, halı hem kaymaz özellikler sunarken aynı zamanda amortisör özelliği gösterir.

Kısa havlı halılar özellikle tekerlikli koltuklar için oldukça uygun bir yüzey hazırlar. Bunun yanında fiziksel rahatsızlarından ötürü koltuk değneği ya da baston kullananlar için de oldukça güvenli ve kaymayan düz bir zemin sunar. Halıda birçok insana çekici gelen onun genel görünüm, renk ve estetik özellikleridir. Seçim yapmakta zorlanacağınız çok büyük bir renk, desen, model ve şekil çeşitliliği bulunur.

Halının stili
Hangi stili seçeceğiniz büyük ölçüde odanın boyutları ve genel dekoruna göre değişecektir. Bu açıdan halıyı ister odanın en dikkat çeken öğesi veya odanın genel görünümü içinde uyum sergileyen ve fazla göze çarpmayan bir türde seçebilirsiniz.

Bu tamamıyla size kalmış bir seçim olmakla birlikte unutulmaması gereken önemli bir nokta vardır; o da bir odanın genel görünümünü baskın, yanlış seçilmiş renkteki ve mekanın genel görünümüyle oldukça uyumsuz olan bir halıdan daha hızlı yok edebilecek bir şey olmadığıdır.

Halıda Dayanıklılık
Dayanıklılık halının görünümü için çok önemlidir. Eski görünmeye başlaması ve yenisiyle ikame edilmesinden önce ne kadar hoyratça ya da düzgün kullanıldığı önemlidir. Leke tutacak mı, kirlenmeye karşı dirençli mi ya da küflenmeyen yapıda mı? Renkleri soluyor mu? Veya halı yanmaz yapıda mı? Yeni bir halı satın alırken satış görevlisine halıya ilişkin tüm bu soruları mutlaka sorun.

Düşünülmesi gereken diğer nokta ise seçtiğiniz halının ne kadar süre ilk günkü şeklini koruyacak olmasıdır. Birkaç yıl içerisinde renklerin solduğunu göz önünde bulundurursanız, özellikle duvardan duvara halınızın rengiyle yeni döşenecek halınızın renklerini birbirine uydurmanız bu açıdan da zor olacaktır.

Halının kalitesi nasıl anlaşılır?
Kullanılacak zemine uygun kalitede halı almak çok önemlidir ve bunu seçerken halının performansını anlayabilmek adına ürün tanıtım broşüründeki bilgilerden yararlanmak işin püf noktasıdır. Bu broşürlerde verilen değerlere ve halının serileceği zeminin kullanım yoğunluğuna göre uygun halıya karar vermek mümkündür.

Broşürlerde genellikle ürünün yoğun kullanıma dayanıklılığı 5 üzerinden değerlendirilir. Yoğun kullanıma dayanıklı yerlerde 5-4 arası değerlerdeki halılar, kullanımın daha az olduğu yerlerde ise 3-2 arası değerlerdeki halılar tercih edilmelidir. Halının yumuşaklık durumu, aşınmaya direnci, kırışma yoğunluğu ve keçesi gibi faktörler, halının kalitesini belirleyen kriterlerdir.

Halı dokusu
Halının dokusu, kullanıldığı odanın karakterini belirler. Ciddi tarzda, kesik havlı kadife Saksony veya sıcak bir görünüş katan Berber bukle bir halının tercihi farklı atmosferlerin yaratılmasını sağlar. Seçilen halının rengi kuşkusuz sizin hayat tarzınızı ve kişiliğinizi ifade edecektir. Halının ömrünün uzun olmasını ve performansını etkileyen faktörleri bilmek halı kullanmak isteyenler için önemlidir.

Halıda renk seçimi
Halıdaki renk tercihiniz oldukça kişisel bir seçimdir. Neredeyse her renk, desen ve ebatta mevcut olan, birbirinden farklı mekanlara değişik seçenekler sunan halı tasarımları arasından dilediğiniz atmosferi yakalamak için kendinize en uygun olanı seçmek mümkündür.

Halı satın alırken özellikle önerilen; oda içinde bulunan mobilya ve perdelerin rengini de göz önünde bulundurarak bir seçim yapılmasıdır. Ayrıca odanın büyüklüğü, güneş alıp almaması gibi özelliklerde halı rengi seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır.

Güneş ışığı almayan odalarda sıcak tonlar kullanılarak sıcak bir atmosfer yaratılırken, yeşil ve mavi tonlar da yatıştırıcı bir etki yaratırlar. Açık renkler odayı daha geniş gösterirken, koyu tonlar samimi bir atmosfer sağlar. Yoğun trafiğe maruz kalan giriş bölgelerinde ise koyu tonlar seçilerek halının leke ve kirleri saklaması sağlanabilir.

Renk seçimi, odalarda farklı etkiler yaratmak için yapılır. Bu etkiler ferahlık, sıcaklık ve soğukluktur. Ayrıca halıda seçilen renk, zemini ne kadar vurgulamak istediğinizle de alakalıdır. Evinizin zeminini dekorasyon içinde ön plana çıkarmak istemiyorsanız, halınızı nötr renkli ve desensiz seçebilirsiniz.

Bu sayede evinizin mobilyalarını ön plana almış olursunuz. Eğer mobilyalarınızın yeterince göz alıcı olmadığını ve dikkati zemine çekmek gerektiğini düşünüyorsanız; halınız açık renkli ve desenli olmalıdır.

Evinize, mobilyalarınıza ve yer döşemenize uygun seçeceğiniz bir halı, ortama sıcaklık ve karakter katar. Özellikle salon dekorasyonunda sık tercih edilen halılar seçilirken renginin yanı sıra dokusuna ve boyutlarına dikkat etmek de çok önemlidir. Fazla büyük seçilen bir halı mobilyaların hareket kabiliyetini kısıtlayacağı gibi eve boğucu bir hava da katabilir.

Ya da fazla küçük bir halı oyuncak gibi durabilir. Salonunuzu, mutfağınızı ve odalarınızı dekore ederken tamamlayıcı bir unsur olarak görev gören halılar öncelikle mobilyalara uyum sağlamalıdır. Desenli, hareketli mobilyalar ve kumaşlar tercih ettiyseniz halıyı da hareketli seçmeniz bir karmaşa yaratacaktır. Ancak sade ve tek renk koltukların altına sereceğiniz renkli bir halı, ortama bir anda dinamizm kazandıracak, hem de koyu renk olduğu için kirleri çok fazla belli etmeyecektir.

Halı, Mobilyaların Tarzına Uygun Seçilmeli

Öte yandan daha yazlık, açık renklerle döşenmiş bir evde kışlık, kaba bir halı kullanmanız kötü bir görüntü sergileyecektir. Bunun yerine daha ince, kilim formunda ve fresh renklere sahip bir halı seçebilir, sarı ve toprak tonlarıyla mekâna dinamizm katabilirsiniz. Eğer klasik ve ağır, ahşap mobilyalar tercih ediyorsanız halınız da klasik çizgilere sahip bir model olmalı. Benzer şekilde çiçekli halılar da yine klasik tarzda döşenmiş salon ve odalara uyum gösterecektir.

Uyum, birbirinin aynısı renkler demek değildir. Hem mobilyanın hem de halının aynı renk seçilmesi, sıradan, pasif bir görüntüye sebep olur. Oysa yumuşak renk geçişleriyle birbirini tamamlayan halı, mobilya, perde ve duvar rengi modern bir görüntü elde etmenin püf noktasıdır. Örneğin koltuklarınız sarı tonlarındaysa halıyı sarının daha koyu bir tonundan tercih etmek sıcak bir ortam hazırlamaya yardımcı olacak, özellikle soğuk kış aylarında içinizi ısıtacak ve size huzur verecektir. Çocukların odalarında yere serilecek olan halının ise tüylerinin kısa olması daha sağlıklıdır. Hem de temizlik açısından daha zahmetli oldukları için çocukların emekleme döneminde sağlıklı bir tercih değillerdir. Kısa tüylü ve yumuşak bir halı, çocuk odası dekorasyonunu tamamlarken doğru bir görüntü sergileyecektir.